Apple driver folk till självmord, eller hur är det?

Rubrik: Iphonetillverkare inför självmordsförbud
I ingressen14 anställda – så många har tagit sitt liv de senaste 16 månaderna hos Iphones kinesiska underleverantör Foxconn. Därför tvingas nu de anställda att skriva på ett kontrakt om att inte ta sitt liv.
Näst sista stycketUtöver Apple levererar Foxconn, som är ett av världens största elektronikföretag, till såväl Sony, Nintendo, Hewlett-Packard, Dell som Nokia.

I artikeln informeras det också om att det jobbar 500 000 människor på Foxconn, dvs 2,8 självmord/100 000 anställda.

Ännu ett exempel på massmedialt fokus på siffror som inte sätts i kontext. Jag säger inte att de har det bra på Foxconn, men jag säger att siffrorna presenteras utan relation till resten av verkligheten.

Låt oss kolla upp lite statistik hos WHO:

Då borde man alltså kunna säga att genom att de som jobbar på Foxconn löper mindre risk att begå självmord? Förmodligen inte. Men kan man säga att de 14 självmorden som ägde rum på Foxconn skedde enbart för att de jobbade på Foxconn? Hur vet man att de inte skulle ha tagit sina liv i alla fall (rent statistiskt)?

Allt måste sättas i kontext.

Uppdatering 2011-05-06 11:49: De som jobbar på Foxconn är förhoppningsvis inte barn, och förmodligen inte allt för gammla. Statistiken bör alltså gälla den åldersgruppen. Om man tittar på PDF:erna från WHO så ser man att i Sverige så är det människor mellan 35-64 som står för de flesta självmordsfallen. I Kina är det de mellan 25-34/35-44 beroende på vilket sample man tittar på.
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s